Bizios Residence

Bizios Residence

Chapel Hill, NC

Georgia Bizios designed her own home to fit a site in a quaint neighborhood near downtown Chapel Hill. A spacious interior feel is created by a design that provides for variety of ceiling heights, rooms that open onto other rooms, and light from two sides in every room. The house owes its character to design ideas rather than expensive materials or details.

Designed and built with future expansions in mind, the house has undergone two major additions. A lower-level apartment takes advantage of the sloping site and provides a place where a college student can live within walking distance of the university. A studio provides a flexible work space or guest area.

Significant green features:

  • House form elongated on the east-west axis
  • Large windows on the south side, shaded in the summer
  • Main living spaces located on the South side for light and warmth
  • Cross ventilation
  • Large overhangs
  • Auxiliary apartment for increased density
  • Infill lot

CONTINUE TO NEXT PROJECT