Davis Residence

Davis Residence

Raleigh, NC

Both peaceful retreat and ideal setting for entertaining, this home is situated on a wooded lot in an established neighborhood near a lake and park. The house’s form and exterior materials recall the simple vernacular architecture of the region. In contrast, the interior’s dramatic two-story volumes, open stairs, continuous space, cozy lofts, two-sided wood-burning fireplace, expansive views and abundant natural light create a dynamic yet highly functional living environment.

The house’s elongated form and east-west axis places main living spaces on the south side for light and warmth. The windows are shaded in summer. The compact, economical floor plan sits on a pier foundation with no crawl space. A sealed attic adds to the already energy efficient design.

General Contractor: DW Roberts Construction

 

Significant green features:

  • House form elongated on the east-west axis
  • Main living spaces located on the south side for light and warmth
  • Large windows on the south side, shaded in the summer
  • Pier foundation system, no crawl space
  • Sealed attic
  • Compact floor plan

 

CONTINUE TO NEXT PROJECT