The Garth

Chapel Hill, NC

A country road leads you to a secluded homesite of majestic hardwoods and meandering streams. It is the perfect setting for the courtyard house the homeowner had always dreamed of. A simple linear plan provides views to the surrounding forest and the interior garth which will one day be a garden of native plants with a water feature. The interior arcade invites visitors to linger and chat, or simply study the open sky. The homeowner enjoys entertaining so the well-appointed kitchen opens to the dining room and living room, making for easy and efficient festivities. Handsome beams span the space and high clerestory windows fill it with light. The adjacent screen porch feels like a treehouse. A cozy den with a wood stove provides a space for quiet conversation or solitude. Private bedroom suites anchor two corners of the house. A separate orangerie and workshop complete the courtyard enclosure. Board and batten siding and a red metal roof speak to the local vernacular. Welcome home.

General Contractor: Hopper Construction

Header photo © Bizios Architect

 


Additional Photos

CONTINUE TO NEXT PROJECT